Ten przepis znalazłam w jednej z moich książek kucharskich i go przekształciłam.
Forma - 28cm x 36 cm
Składniki Ciasto :
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1 kostka margaryny,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wysmarowujemy blachę, a następnie ucieramy margarynę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy żółtka. przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz białka ubite na sztywną pianę. Ciasto dzielimy na dwie równe części i jedna porcję mieszamy z przesianym kakaem i dwoma łyżkami letniej przegotowanej wody. Jasne ciasto przekładamy do farmy i przykrywamy ciemną warstwą. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki Krem :
- 1 kostka miękkiego masła,
- 2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 budyń waniliowy,
- 2 łyżki mąki pszennej,
Zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko dokładnie mieszamy z mąką, budyniem i cukrem. Przyrządzoną mieszaninę wlewamy wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż powstanie budyń. Gdy budyń będzie już zimny do zmiksowanego masła dodajemy go stopniowo. Po zmiksowaniu przekładamy krem na ciasto.
Składniki Polewa :
- 1/2 kostko margaryny,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1/3 szklanki mleka,
- 3 łyżka kakao,
- 2 łyżki mleka,
Składniki na polewę wkładamy do garnczka, oprócz mleka i roztapiamy na gazie cały czas
mieszając. Gdy polewa się zagotuje dolewamy mleko. Na koniec, gdy polewa będzie zastygać polewamy ciasto robiąc esy floresy.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz