czwartek, 17 września 2015

Drożdżówki

                                                         Przepis 12 Pawła Małeckiego

Składniki drożdżówki :
- 22 g drożdży,
- 150 ml mleka,
- 300 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 i 1/2 szczypty soli,
- 4 żółtka,
- 1 białko,
- 50 g roztopionego masła,


Drożdże przekładamy do miseczki, dodajemy około 1 łyżki cukru, ucieramy razem. Mleko podgrzewamy w garnku do temperatury około 40 stopni. Następnie mleko łączymy z utartymi drożdżami i pozostałą częścią cukru. Do osobnej miski przesiewamy mąkę. Robimy w niej zagłębienie i wlewamy do niej przygotowana mieszankę z mleka, drożdży i cukru. Robimy rozczyn. Miskę z rozczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy do niego cukier wanilinowy i sól. Całość wyrabiamy i dodajemy do ciasta żółtka i roztopione masło. Bardzo dokładnie wyrabiane ciasto, aż będzie odklejać się od ręki. Następnie odstawimy ciasto, przykryte ściereczką na 30-40 minut. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy . Z tak przygotowanego ciasta drożdżowego formujemy 12-14 kuleczek. Kuleczki wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Składniki kruszonka :
- 80 g mąki pszennej,
- 60 g masła,
- 50 g cukru,


Masło zagniatamy z cukrem i po trochu dosypujemy mąkę Zagniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Bułeczkę smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 200 stopniach przez około 14 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz