sobota, 26 września 2015

Karpatka Z Bita Śmietaną I Borówkami Amerykańskimi

Przepis 14 Pawła Małeckiego. 

To było moje urodzinowe ciasto. Postanowiłam, że je upiekę, bo były wszystkie składniki, a była okazja bo następnego dnia miałam urodziny już 14.


Forma - o średnicy 31 cm



Składniki Ciasto :
- 150 ml mleka,
- 100 g masła,
- 130 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 4 jajka,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,


Mleko, masło i szczyptę soli gotujemy w garnku. Do gotującego się mleka dodajemy stopniowo mąkę, zmniejszamy ogień i drewnianą łyżką bardzo energicznie mieszamy, nie zdejmując garnka z ognia (przez mniej więcej 45 sekund do półtorej minuty), aż ciasto będzie tworzyło jednolitą masę. Ciasto odstawiamy do ostudzenia, następnie przekładamy je do miski miksera. Ciągle miksując, dodajemy pojedynczo wszystkie jajka. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i miksujemy dalej. Gdy ciasto jest gotowe, dzielimy je na dwie części. Dwie tortownice smarujemy masłem i przesypujemy bułką tartą. Ciasto równomiernie rozkładamy na dwóch blachach, a następnie za pomocą łopatki wyrównujemy je. Ciasta pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200-210 stopni przez mniej więcej 16-18 minut, następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Składniki Krem:
- 600 ml śmietany 30 %
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 płaska łyżeczka żelatyny,
- 80 ml wody,
- 250 g borówek amerykańskich,


Śmietankę ubijamy razem z cukrem wanilinowym. Ubitą śmietankę mieszamy z 3 łyżkami cukru pudru. Żelatynę namaczamy w wodzie na 10 minut. Następnie podgrzewamy lekko w mikrofali. Niewielką ilość ubitej śmietanki mieszamy z żelatyną, następnie całość dodajemy do pozostałej części ubitej śmietanki i delikatnie mieszamy. Na jeden blat upieczonego ciasta, rozkładamy masę śmietanową, następnie posypujemy borówkami. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy borówkami. Karpatkę wstawiamy do lodówki na 2 godziny.


















4 komentarze: