wtorek, 8 września 2015

Ciasto Śliwkowe Z Bezą

                                                    Przepis 10 Pawła Małeckiego


Forma - 36 cm x 28 cm


Składniki Ciasto :
- 200 g miękkiego masła,
- 20 g cukru,
- 2 opakowania cukru wanilinowego,
- 6 żółtek,
- 420 g mąki pszennej,
- 4 g proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 kg śliwek węgierek,


Masło miksujemy i stopniowo dodajemy cukier wymieszany z jednym cukrem wanilinowym. Pod koniec ucierania masła z cukrem dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Do masy dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto mieszamy rękę do uzyskania konsystencji kruszonki. Odkładamy garść kruszonki do osobnej miseczki. Kruszonkę układamy równomiernie na  blaszce wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą. Ciasto na blaszce przyciskamy. Na całej powierzchni ciasta układamy połówki śliwek, skórką do ciasta. Tak przygotowane ciasto posypujemy jednym cukrem wanilinowym wymieszanym z cynamonem.  



Składniki Beza :
- 6 białek,
- 200 g cukru,


Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Ubite białka układamy równomiernie na śliwkach za pomocą szprycy. Białko zaczynamy szprycować od miejsca na rogu blachy, robiąc paski. Następnie robimy paski w poprzek, tworząc kratkę. Białko posypujemy pozostałą ilością kruszonki. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni  na około 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy przez kolejne 35 minut.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz