niedziela, 11 października 2015

Chleb Pszenny

Przepis pochodzi z jednej z książek kucharskich, które posiadam.

Forma - 12 cm x 31 cm


Składniki Chleb :
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml ciepłej wody,
- 20 g drożdży,
- 2 łyżki miękkiego masła,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 150 g maku,
- 1 żółtko,


Drożdż, cukier , wodę i 2 łyżki mąki mieszamy w małym garnuszku. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiewamy i mieszamy z solą masłem i rozczynem. Ciasto wyrabiamy przez 15 minut. Następnie znowu przykrywamy ściereczką i pozostawimy do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto przekładamy do blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Bochenek smarujemy masłem i posypujemy makiem. Chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy przez około 45 minut. Następnie wyciągamy i studzimy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz