Przepis 17 Pawła Małeckiego
Forma - o średnicy 31 cm
Składniki spód :
- 300 g czekolady z chrupkami,
- 3 wafelki o smaku orzechowym ( jeden około 40 g ),
- 3 wafelki o smaku czekoladowym ( jeden około 40 g ),
- 1 szklanka mleka,
- 50 g masła,
Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Stopniowo dodajemy jedną szklankę ciepłego mleka. Następnie dodajemy masło i mieszamy do roztopienia. Czekoladę ściągamy z gazu i dodajemy drobno pokruszone wafelki. Mieszamy do powstania jednolitej masy i rozkładamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy na 45 minut do lodówki.
Składniki masa śmietanowa :
- 400 ml śmietany 30 %,
- 8 g żelatyny,
- 60 g cukru pudru,
Ubijamy śmietanę, następnie dodajemy cukier puder. Gdy śmietana będzie ubita zalewamy żelatynę 30 ml wody. Po 10 minutach podgrzewamy w mikrofali i dodajemy do ubitej śmietany. Następnie mieszamy do powstania jednolitej masy. Wylewamy na spód i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Składniki galaretka :
- 2 galaretki truskawkowe,
- 1/2 kg truskawek,
Galaretki zalewamy 500 ml wrzącej wody. Truskawki kroimy na połówki i układamy na masie śmietanowej. Następnie zalewamy galaretką o konsystencji kiślu i wkładamy do lodówki na 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz