poniedziałek, 5 października 2015

Cytrynowy Sernik Z Jeżynami

Przepis Pani Doroty - http://www.mojewypieki.com/przepis/kostka-sernikowa-z-jezynami


Forma - 36 cm x 28 cm


Składniki na spód :
- 250 g ciasteczek pełnoziarnistych,
- 2 tabliczki czekolady,
- 50 g masła,
- otarta skórka z jednej cytryny,
-50 g płatków owsianych (zmielonych wcześniej),

Kruszymy ciasteczka na proszek dodajemy do niej otartą skórkę z cytryny, płatki owsiane rozpuszczoną czekoladę i dodajemy roztopionego masła.Wszystko mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. 
Formę o  wyłożoną papierem do pieczenia, wysypujemy ciasteczka.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopniach podpiekamy przez około 10 minut i studzimy.


Składniki na masę serową :
- 500 g twarogu półtłustego,
- 250 g serka mascarpone,
- 100 ml śmietany 30 %,
- szklanka cukru,
- 4 duże jajka,
- sok z jednej z cytryny,
- otarta skórka z dwóch cytryn,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,


Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy do powstania, gładkiej masy nie miksować zbyt długo tylko do  połączenia się składników. Masę serową wylewamy na podpieczony spód  tak Pieczemy w temperaturze 160 stopniach przez 40 - 45 minut. Studzimy w stygnącym piekarniku. Następnie wyciągamy i studzimy.


Galaretka jeżynowa :
- 600 g jeżyn,
- 50 g cukru,
- sok z połowy cytryny,
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku,


W garnuszku umieszczamy 500 g jeżyny, cukier, sok z cytryny. Zagotowujemy i przecieramy przez sitko, wyrzucić pestki. Żelatynę w proszku zalewamy małą ilością wody tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawiamy na palniku i podgrzewamy, mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzamy do wrzenia, bo żelatyna straci swoje właściwości żelujące. Dodajemy do ciepłego sosu jeżynowego, dobrze mieszamy, następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Gęstniejącą polewę przelewamy na sernik i dekorujemy jeżynami. Następnie chłodzimy w lodówce.
















4 komentarze: