Przepis 23 Pawła Małeckiego
Forma - 28 cm x 36 cm
Składniki kruche ciasto czekoladowe :
- - 200 g mąki typu 650,
- - 15 g kakao,
- - 5 g przyprawy do piernika,
- - 75 g cukru,
- - 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- - 150 g masła,
- - 1 żółtko,
- Składniki masa serowa :
- - 1 kg twarogu sernikowego,
- - 150 g cukru,
- - 50 g miękkiego masła,
- - 2 opakowania cukru wanilinowego,
- - 1 budyń waniliowy,
- - 200 g śmietanki kremówki,
- - 4 jaja,
Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy przyprawę do piernika, cukier, cukier wanilinowy oraz masło miksujemy. W trakcie wyrabiania dodajemy żółtko. Kiedy ciasto się połączy, formujemy kulkę i wstawiamy do zamrażalnika na 40-50 minut.
Składniki spód piernikowy :
- - 180 g masła,
- - 140 g czekolady mlecznej,
- - 100 g miodu,
- - 15 g przyprawy do piernika,
- - 4 jajka,
- - 40 g cukru trzcinowego,
- - 2 opakowania cukru wanilinowego,
- - 125 g mąki pszennej,
- - 20 g mąki ziemniaczanej,
- - 10 g proszku do pieczenia,
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, czekoladę i miód. Dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy, całość mocno podgrzewamy (do 60-70°C), ale nie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy do temp. 30-35°C. Ubijamy jajka z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość wlewamy do formy posmarowanej niewielką ilością masła i oprószonej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Upieczone ciasto studzimy. Skrawamy nożem górną warstwę. Następnie przekładamy do kubka.
- Składniki masa serowa :
- - 1 kg twarogu sernikowego,
- - 150 g cukru,
- - 50 g miękkiego masła,
- - 2 opakowania cukru wanilinowego,
- - 1 budyń waniliowy,
- - 200 g śmietanki kremówki,
- - 4 jaja,
Twaróg sernikowy, cukier, masło, cukier wanilinowy oraz budyń miksujemy. Cały czas mieszając wlewamy do masy cienkim strumieniem śmietankę i dodajemy stopniowo po 1 jajku. Mieszamy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Masę rozprowadzamy na piernikowym spodzie. Kruche ciasto czekoladowe wyjmujemy z zamrażalnika i na ścieramy na tarce, którymi stopniowo posypujemy wierzch sernika. Ostatnią część startego czekoladowego ciasta łączymy ze startymi okruchami spodu piernikowego, mieszamy i posypujemy nimi wierzch ciasta.Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 25 minut. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz