wtorek, 12 stycznia 2016

Babka Pomarańczowa

Przepis 32 Pawła Małeckiego


Forma -  o średnicy 23 cm 


Składniki :
- 220 g cukru,
- 125 g masła,
- 125 g margaryny,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 170 g mąki pszennej,
- 80 g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- kilka kropelek olejku pomarańczowego,
- 5 jajek,
- 20 g kakao


Masło, margarynę, cukier i cukier wanilinowy zmiksować razem na kremową masę, na parze. Następnie ciągle ubijając, powoli dodawać jajka. Następnie ściągamy z gazu. Do otrzymanej masy wsypać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.Ciasto rozdzielić na 2 części. Do pierwszej dodajemy kakao, natomiast do drugiej olejek pomarańczowy. Foremkę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Powstałe ciasta wylewamy do foremki naprzemiennie warstwami.Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 60 minut. Studzimy.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz