czwartek, 25 lutego 2016

Brownie

Przepis 36 Pawła Małeckiego

Forma - 30 cm x 25 cm


Składniki :
- 250 g mlecznej czekolady,
- 50 g pistacji
- 150 g orzechów włoskich,
- 200 g masła,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 160 g cukru,
- 30 g zmielonych orzechów włoskich,


Orzechy włoskie i pistacje prażymy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Przestudzone orzechy i pistacje siekamy w grubszą kostkę, przekładamy je do miski, dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej, całość mieszamy.W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło z 200 g czekoladą. 3 jajka wbijamy do czystej miski, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Całość ubijamy przez 5 minut. Do ubitych jajek z cukrem dodajemy masę z masła i czekolady.Na sam koniec dodajemy uprażone i posiekane orzechy i pistacje. Całość mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni 30 minut. 50 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto. Na koniec posypujemy zmielonymi orzechami włoskimi.








1 komentarz:

  1. To ciasto jest pyszne. Najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu. Mniam...

    OdpowiedzUsuń