piątek, 19 lutego 2016

Rolada Orzechowa

Składniki ciasto :
- 5 jajek,
- 120 g cukru,
- 80 g mąki pszennej,


Białka ubijmy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Gdy masa będzie dobrze ubita dodajemy żółtka i miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy łyżką delikatnie. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 10-15 minut. Potem ściągamy ciasto z blachy. Kładziemy na nie ścierkę i przewracamy tak by ścierka była pod spodem. Z ciasta ściągamy papier i kładziemy nowy papier do pieczenia na wierzch ciasta. Następnie zawijamy ciasto w rulon tak by panier był w środku i tak przygotowany rulon owijamy w ścierkę. Tak zwinięte ciasto zostawiamy do ostygnięcia.


Składniki krem :
- 1 galaretka truskawkowa,
- 1 budyń waniliowy,
- 0,5 l mleka,
- 4 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 200 g masła,
- 2 szklanki startych orzechów,

Galaretkę robimy zgodnie z instrukcją z tyłu opakowania i wylewamy do podłużnej formy i zostawiamy aż stężeje. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją z tyłu i zostawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem na  parze przez 20 minut. Masło miksujemy i dodajemy do niego stopniowo jajka ubite na parze i budyń. Następnie dodajemy szklankę zmielonych orzechów. Roladę rozwijamy i odwracamy ja na drugą stronę. Ciasto smarujemy kremem i wkładamy wykrojony wcześniej panek galaretki. Potem zawijamy i obsmarowujemy ciasto kremem z wierzchu i z boku. Na sam koniec posypujemy orzechami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz