- 1 blacha ciemnego biszkoptu ,
- 1 duża garść orzechów włoskich,
- 1 galaretka cytrynowa,
- 1 banan,
- 1/2 pomarańczy,
- sok z 1/2 cytryny,
- 4 żółtka,
- 30 g cukru,
- 1 kieliszek wódki,
- 3 tabliczki czekolady mlecznej,
- 10 g żelatyny,
- 400 g śmietanki 30 %,
- 100 ml wody,
- 20 g kawy,
100 ml wody zagotowujemy. Do gotującej się wody wsypujemy 20 g kawy i mieszamy. Kawę zaparzamy kilka minut. 2 tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę namaczamy w wodzie. Na parze ubijamy cukier z żółtkami. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy napar kawowy i energicznie ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Do musu kawowego dodajemy rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Mieszamy. W temperaturze 40°C łączymy z ubitą śmietanką i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie biszkopt i owoce kroimy kroimy w kostkę, oprócz banana go w plasterki. Skrapiamy owoce sokiem z cytryny. 1 tabliczkę czekolady ścieramy na tarce. Orzechy siekamy, a galaretkę cytrynową robimy zgodnie z opisem z tyłu opakowania i wstawiamy do lodówki, gdy galaretka stężeję kroimy ją w kostkę. Potem układamy warstwami : biszkopt, krem, orzechy, wiórki czekolady biszkopt, owoce, galaretka, wiórki czekolady. Przepis na krem jest robiony z przepisu Pawła Małeckiego
O kurczę, ale mi smaka narobiłaś a ja na diecie : (( moze na nastepny weekend sb pozwolę i wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńhttp://check-it-m.blogspot.com