czwartek, 16 kwietnia 2015

Pijak

Forma - 28cm x 36cm


Składniki:
Biszkopt :
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 5 jaj,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,


Krem :
- 1 krem karpatka  w 5 min,
- 0,5l mleka,
- 1 paczka mlecznej czekolady,
- 1 paczka biszkoptów okrągłych,

Pącz :
- wódka,
- 1/2 soku z cytryny,
- 3 łyżeczki cukru,
- 1/2 szklanki wody,

Ciasto:

Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną masę. dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy wszystkie żółtki i miksujemy przez 15 min. Do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku 40 min. 180 stopni.  Gdy ciasto wystygnie przekrawamy go na dwie części w poziomie. Wszystkie składniki na pącz mieszamy. Do mleka dodajemy proszek i miksujemy. następnie składamy ciasto. Biszkopt, pącz, krem, biszkopt, pącz, krem. Na samym wierzchu układamy biszkopty zamoczone w pączu. Biszkopty polewamy roztopioną czekoladą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz