Ten przepis znalazłam na Internecie, ale trochę go udoskonaliłam.
Forma - o średnicy 31 cm
Składniki Ciasto :
- 4 łyżki wody
- 1 kostka margaryny (może być też masła)
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki koniaku
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 3 jajka
- cała torebka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
Składniki Polewa:
- 2 tabliczki czekolady ( ja używam milki)
- trochę cukru pudru
Sposób przygotowania
Wodę, cukier i margarynę rozpuść w garnku i gotuj na wonnym ogniu przez około 5 minut. Postaw, żeby trochę przestygło i przelej do większego garnka. Dodaj koniak, kakao, jajka, proszek do pieczenie i mąkę. Zmiksuj dokładnie na gładką masę. Formę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Wlej masę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i piecz murzynka przez około 40 minut. Po ty czasie sprawdź drewnianym patyczkiem czy jest gotowe. Jeśli patyczek będzie wilgotny to pozostaw w piekarniku jeszcze na parę minut. Przed wyciągnięciem co najmniej 20 minut wstaw wodę w garnku, gdy woda zacznie wrzeć włóż do garnka miskę z czekoladą i trzymaj dopóki się nie rozpuści. Następnie polej murzynka i posyp cukrem pudrem.
PS Do polewy możesz dodać trochę mleka
Ja jem tego murzynka na ciepło, bo wtedy jest najlepszy i piekę go w okrągłej formie, ale zarówno można też w prostokątnej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz