Przepis pochodzi z jednej z moich książek kucharskich.
Forma - o średnicy 23 cm
Składniki :
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka kwaśnego mleka (może być też kefir),
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 kostki masła,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- olejek waniliowy,
Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę dodajemy do niej roztopione masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystko i dodajemy kwaśne mleko i trochę olejku waniliowego do smaku. Wszystkie składniki połączyć. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy około godzinę w temperaturze 180 stopni. Po wyjęci z pieca, gdy babka będzie ostudzona można zagotować powidła śliwkowe około 3 łyżki i ją polać.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz