Przepis 4 Pawła Małeckiego
Składniki :
- 60g płatków owsianych zmielonych,
- 20g miodu,
- 20g roztopionego masła,
- 200ml ciepłego mleka,
- 15g drożdży,
- 330g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- płatki owsiane w całości
Do miski wsypujemy zmielone płatki owsiane, dodajemy miód, roztopione masło i ciepłe mleko (3/4 całej ilości mleka). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Drożdże rozpuszczamy w pozostałej ilości ciepłego mleka i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy , mąkę przesiewamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, prószymy mąką. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagniatamy i formujemy z niego kuleczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz