Przepis 3 Pawła Małeckiego
Forma - o średnicy 26 cm
Składniki spód :
- 150g herbatników,
- otarta skórka z jednej cytryny,
- 100g miękkiego masła,
Ciasteczka kruszymy bardzo drobno, dodajemy otartą skórkę z cytryny oraz miękkie masło. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wkładamy do formy wyłożonej wcześniej pergaminem. Masę mocno przyciskamy do dna. Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni termoobieg. Upieczony spód studzimy.
Składniki masa serowa :
- 30g żelatyny namoczonej w 60ml wody,
- 200ml śmietanki 30%,
- 150g cukru,
- 2 opakowania cukru wanilinowego,
- 4 żółtka,
- sok z 2 cytryn,
- 1kg twarogu sernikowego,
- 200ml ubitej śmietanki 30%,
Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do zagotowania. Żelatynę moczymy w 60ml wody. Na garnku z wodą umieszczamy metalową miskę, w której będziemy ubijać na parze masę. Do miski wlewamy 200ml śmietanki, dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka. Cały czas ubijając masę doprowadzamy do konsystencji sosu. Gdy masa będzie mocno ciepła, dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Następnie dodajemy sok z dwóch cytryn, otartą skórkę z jednej cytryny oraz twaróg sernikowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa wystygnie łączymy ją z ubitą śmietanką. Tak przygotowaną masę wylewamy na wystudzony spód i wstawiamy do lodówki mniej więcej na 3 godziny.
Składniki beza włoska :
- 60 ml wody,
- 250g cukru,
- 3 białka,
Wodę zagotowujemy do temperatury 118 stopni. W mikserze ubijamy białka i stopniowo zalewamy je gorącym syropem. Miksujemy jeszcze przez 2-3 minuty do uzyskania sztywnej piany. Sernik dekorujemy bezą i opalamy palnikiem posypujemy wiórkami białej czekolady. Można też zrobić galaretkę cytrynową na górę.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz