Forma - 28 cm x 36 cm
Składniki
na ciasto:
- 4 duże jaja,
- 1/3
szklanki mleka,
- 1 niepełna szklanka cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki,
- 3 krople olejku rumowego,
- 2 kieliszki wódki,
Masło miksujemy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i wyrabiamy ciasto mikserem tak długo, aż masa będzie jednolita. Potem wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, wlewamy mleko, olejek rumowy i wódkę. Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Ciasto wylewamy do formy wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
Składniki masa śliwkowa :
- 60
dkg śliwek,
- 2
jabłka,
- 3 czubate łyżki wiórków kokosowych,
- 1 cukier
waniliowy,
- 2 łyżki cukru,
- 3 krople olejku waniliowego
- trochę soku z cytryny
- 3 krople olejku waniliowego
- trochę soku z cytryny
Śliwki kroimy na połówki i wyciągamy z nich pestki. Następnie układamy je na cieście, jedna obok drugiej skórką do ciasta. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce na małych oczkach. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i wiórki kokosowe. Mieszamy wszystkie składniki. Wykładamy masę na śliwki i rozsmarowujemy.
Składniki
na kratkę:
- 1 i 3/4
szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 kostka masła,
- 2 żółtka,
Bardzo smaczne. jadłam i polecam. Pycha!!!
OdpowiedzUsuńPychotka, polecam
OdpowiedzUsuńZajebiste
OdpowiedzUsuń