wtorek, 29 września 2015

Ciasto Śliwkowe W Kratkę

Forma - 28 cm x 36 cm


Składniki na ciasto:
- 1 kostka masła,
- 4 duże jaja,
- 1/3 szklanki mleka,
- 1 niepełna szklanka cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki,
- 3 krople olejku rumowego,
- 2 kieliszki wódki,


Masło miksujemy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i wyrabiamy ciasto mikserem tak długo, aż masa będzie jednolita. Potem wsypujemy mąkę i  proszek do pieczenia, wlewamy mleko, olejek rumowy i wódkę. Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Ciasto wylewamy do formy wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.


Składniki masa śliwkowa :
- 60 dkg śliwek,
- 2 jabłka,
- 3 czubate łyżki wiórków kokosowych, 
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżki cukru,
- 3 krople olejku waniliowego
- trochę soku z cytryny


Śliwki kroimy na połówki i wyciągamy z nich pestki. Następnie układamy je na cieście, jedna obok drugiej skórką do ciasta. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce na małych oczkach. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i wiórki kokosowe. Mieszamy wszystkie składniki. Wykładamy masę na śliwki i rozsmarowujemy.


Składniki na kratkę:
- 1 i 3/4 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1  kostka masła,
- 2 żółtka,



Wszystkie składniki zagniatamy szybko, tylko do wytworzenia się gładkiej masy. Następnie rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy paski. Potem układamy kratkę na cieście i wkładamy do rozgrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez godzinę.














3 komentarze: