Składniki Ciasto :
- 250 ml mleka 2%,
- 1 jajko
- 110-120 g mąki pszennej,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 łyżeczki otartej skorki z pomarańczy,
Miksujemy mleko z jajkiem, cukrem wanilinowym i otartą skórką z pomarańczy. Stopniowo dodajemy mąkę cały czas miksując. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Odstawiamy na około 30 min. Następnie pieczemy na patelni posmarowanej olejem. Ostudzone naleśniki składamy w tzw chusteczkę.
Składniki Sos Pomarańczowy :
- 1 pomarańcza,
- 40 g masła,
- 40 g cukru trzcinowego,
- 1/3 szklanki soku pomarańczowego,
- otarta skórka z 2 pomarańczy,
- olejek pomarańczowy,
- kieliszek wódki,
Pomarańcze wyparzamy i ocieramy z niej skórkę. Pomarańczę dzielimy na małe kawałki do dekoracji. Na patelni rozpuszczamy cukier. Na patelni z karmelem kładziemy masło i czekamy aż się rozpuści następnie dodajemy sok pomarańczowy i otartą skórkę. Czekamy aż sok trochę odparuje i dodajemy olejek pomarańczowy. Następnie studzimy i przecedzamy przez sitko by na sitku pozostały resztki skórki. Do sosu kładziemy naleśniki. Podgrzewamy i dodajemy wódkę i podpalamy. Następnie dekorujemy naleśniki otartą skórką z sosu i podsmażonymi kawałkami pomarańczy na maśle.


😻😻😻
OdpowiedzUsuń