środa, 2 września 2015

Muffinki Waniliowe Z Borówkami Amerykańskimi

Składniki:


  • Składniki Suche:

- 2,5 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru ( do szklanki wsypujemy cukier z prawdziwą wanilią i dosypujemy tyle cukru by    było 1/2 szklanki.),
- szczypta soli,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- 1 laska wanili,
- cukier z prawdziwą wanilią,


  • Składniki Mokre :

- 100g masła rozpuszczonego wcześniej lub 1/3 szklanki oleju,
- 1 szklanka jogurtu, kefiru lub maślanki,
- 2 jajka,



  • Składniki Dodatki :
- 250 g borówek amerykańskich,



Przygotowujemy dwie miski. Do  jednej miski wkładamy suche składniki, a do drugiej mokre i mieszamy. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i czekoladę. Mieszamy wszystko szybko i byle jak, tylko do połączenia składników. Nakładamy 3/4 foremki i dekorujemy borówkami wciskając je trochę w ciasto. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach.




1 komentarz: