środa, 23 września 2015

Ptysie z Malinami, Jeżynami I Borówkami

Przepis 13 Pawła Małeckiego


Składniki Ciasto :
  • - 125 ml mleka, 
  • - 125 ml wody,
  • - 50 g masła,
  • - 150 g mąki pszennej,
  • - 25 g mąki ziemniaczanej,
  • - 5 jajek,


Wodę, mleko i masło gotujemy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy i mieszamy, a następnie dodajemy do gotujących się składników. Ciasto cały czas energicznie mieszamy, trzymając garnek na ogniu przez mniej więcej 45 sekund. Ciasto przekładamy do miski od miksera i odstawiamy, by lekko ostygło. Następnie, za pomocą miksera ucieramy ciasto, stopniowo dodając jajka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blaszkę szprycujemy rozetki. Pieczemy
 25-30 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temperatury 180 stopni. Studzimy.

Składniki Krem :
- 250 g serka homogenizowanego waniliowego,
- 300 ml śmietany 30 %,
- 2 fix do śmietany,
- 30 g cukru pudru,


 Ubijamy śmietanę z fixami, musi być dość mocno ubita i stopniowo łączymy ją z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem. Następnie przekładamy ptysie kremem. Szprycując krem.









3 komentarze:

  1. ptysie mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko super tylko zamiast boruwek może być jagoda normalnie? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być tylko trzeb dać ich trochę więcej niż borówek

      Usuń