Ten tort miał być kawowo-czekoladowy z wiśniami, ale krem mi nie wyszedł. Więc na szybko powstał mi taki tort.
Forma - o średnicy 31 cm
Składniki biszkopt czekoladowy :
- szklanka jajek,
- szklanka cukru,
- szklanka mąki,
- 1 czubata łyżka kakao,
Wlewamy do garnka wodę i wstawiamy na gaz, do garnka z wodą wkładamy miskę, Do miski wkładamy cukier i jajka i miksujemy około 15- 20 minut. Później ściągnąć z ognia i miksować do uzyskania efektu, aż ciasto podczas miksowania jest twarde. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy w jednym kierunku. Na koniec dodajemy łyżkę kakao.
Składniki biszkopt kawowy :
- szklanka jajek,
- szklanka mąki,
-szklanka cukru,
- 3 łyżki kawy sypanej,
Wlewamy do garnka wodę i wstawiamy na gaz, do garnka z wodą wkładamy miskę, Do miski wkładamy cukier i jajka i miksujemy około 15- 20 minut. Później ściągnąć z ognia i miksować do uzyskania efektu, aż ciasto podczas miksowania jest twarde. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy w jednym kierunku. Na koniec dodajemy kawę.
Składniki Krem do przełożenia :
- 1 krem karpatka,
- 1 masło,
- 500 ml mleka,
Krem przygotowujemy tak sam jak budyń po wystygnięciu dodajemy masło i miksujemy.
Poncz :
- jeden kompot wiśniowy,
-1/3 butelki wiśniówki,
Zagrzać w garnuszku kompot i dodać wiśniówkę i wymieszać.
Krem do dekoracji :
- 1 budyń śmietankowy,
- posypka czekoladowa,
- 500 ml mleka,
- 1 masło,
- 1 łyżka żelatyny,
- 1 dżem wiśniowy,
Gotujemy budyń zgodnie z recepturą z tyłu opakowani, studzimy dodajemy masło i miksujemy. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie, która tylko przykrywa. Gdy zacznie tężeć dodajemy do kremy i mieszamy wstawiamy do lodówka na 1 godzinę. Następnie przekrawamy biszkopty na połowy i sączymy ponczem. Układamy czekoladowy spód dżem krem karpatkowy, biszkopt kawowy, krem karpatkowy, biszkopt kawowy, krem karpatkowy, biszkopt kakaowy. Dekorujemy górę i brzegi drugim kremem. Posypujemy posypką.



Super, bardzo dobry
OdpowiedzUsuń