sobota, 17 października 2015

Muffinki Ciasteczkowe

Składniki:

  • Składniki Suche:
- 2,5 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru ,
- szczypta soli,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 płaska łyżeczka sody,

  • Składniki Mokre :
- 100 g masła rozpuszczonego wcześniej lub 1/3 szklanki oleju,
- 1 szklanka jogurtu, kefiru lub maślanki,
- 2 jajka,

  • Składniki Dodatki :
- 200 g czekolady mlecznej,
- 70 g orzechów laskowych,
- 20 ciasteczek z kawałkami czekolady



Przygotowujemy dwie miski. Do  jednej miski wkładamy suche składniki, a do drugiej mokre i mieszamy. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre, posiekane orzechy i pokruszonych 10 ciasteczek. Mieszamy wszystko szybko i byle jak, tylko do połączenia składników. Nakładamy 3/4 foremki i dekorujemy borówkami wciskając je trochę w ciasto. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i oblewamy muffinki. Gdy czekolada zastygnie robimy w muffince mały otwór za pomocą norza i wkładamy kawałek ciasteczka.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz