Składniki:
- Składniki Suche:
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- Składniki Mokre :
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- Składniki Dodatki :
- 200 g czekolady białej
- 10 łyżek wiórków kokosowych,
- około 24 migdały,
Przygotowujemy dwie miski. Do jednej miski wkładamy suche składniki, a do drugiej mokre i mieszamy. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i pokrojoną czekoladę oraz wiórki kokosowe. Mieszamy wszystko szybko i byle jak, tylko do połączenia składników. Nakładamy 3/4 foremki. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu babeczek robimy w nich dziurkę i wkładamy po jednym migdale do każdej babeczki.
Składniki krem :
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 kostka masła,
- 400 g wiórków kokosowych,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 cukier wanilinowy,
- 3 szklanki mleka,
- 1 żółtko,
- 2 opakowania pralinek rafaello,
Cukier, żółtko, cukier wanilinowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną i szklankę mleka mieszamy mikserem. W garnku zagotowujemy 2 szklanki mleka do niej dodajemy zmiksowaną masę i 100 g wiórek kokosowych. Gotować aż masa zgęstnieje. Jeśli masa nie będzie chciała zgęstnieć dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Powstały ostudzony budyń łączymy z masłem. Do masła dodajemy po łyżce budyniu. Na końcu wsypujemy 150 g wiórek kokosowych. Następnie dekorujemy kremem babeczki i posypujemy wiórkami kokosowymi. Na końcu dekorujemy pralinkami rafaello.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz