Przepis 19 Pawła Małeckiego
Forma - o średnicy 27 cm
Składniki ciasto :
- 120 g miękkiego masła,
- 220 g mąki,
- 60 g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- otarta skórka z 1/2 cytryny,
Mąkę przesiewamy do miski. Następnie dodajemy pokrojone na małe części masło, cukier puder, i otartą skórkę. Ciasto wyrabiamy ręką ale nie za długo. Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość 5 mm i kładziemy na formę. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
Składniki krem :
- 3 jajka,
- 100 ml śmietanki 30 %,
- 40 g cukru pudru,
- sok z 1 cytryny,
- otarta skórka z 1/2 cytryny,
- 30 g miękkiego masła,
Do garnka wkładamy jajka, śmietankę i cukier. Następnie gotujemy wszystko na wolnym ogniu. Mieszamy cały czas rózgą cukierniczą. Gdy masa zacznie tężeć dodajemy sok z cytryny i przez chwilę jeszcze trzymamy na ogniu. Następnie ściągamy garnek z ognia i dodajemy masło i otartą skórkę. Mieszamy do rozpuszczenia się całkowitego masła. Krem wlewamy do tarty i pieczemy w 165 stopniach przez 20 minut. Studzimy.
Składniki beza :
- 2 białka,
- 100 g cukru,
Białka ubijamy na sztywno następnie po trochu dodajemy cukier i wylewamy na tartę. Bez podpiekamy w piekarniku w 210 stopniach przez 2-3 minuty lub podpiekamy palnikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz