piątek, 13 listopada 2015

Panna Cotta Waniliowa

Przepis 21 Pawła Małeckiego 


Składniki Panna Cotta :
- 1 laska wanilii,
- 500 ml mleka,
- 500 ml śmietany 30 %, 
- 6 łyżeczek żelatyny,
- 90 g cukru,



Mleko, śmietankę i cukier podgrzewamy, nie gotujemy na bardzo małym ogniu. Laskę wanilii przekrawamy i tępą stroną noża zdejmujemy nasionka. Nasionka laski wanilii i samą laskę dodajemy do podgrzanego mleka i śmietanki. Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gorącego mleka i śmietanki. Przed dodaniem żelatyny wyjmujemy z mleka laskę wanilii. Mieszamy bardzo dokładnie. Całość przestudzić i przelewamy do foremek delikatnie posmarowanych olejem. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na mniej więcej 2 godziny.

Składniki sos :
- 1 słoik dżemu,
- 1 opakowanie rurek, 


Przed podaniem, foremki z zastygniętym deserem zanurzamy na kilka chwil w ciepłej wodzie, a następnie wyjmujemy na talerzyk. Dżem podgrzewamy w garnku i następnie wykładamy na talerze i dekorujemy rurkami.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz