piątek, 4 grudnia 2015

Bezowe Ciasteczka

Przepis 25 Pawła Małeckiego 


Składniki bezy :
- 4 białka,
- 130 g cukru,
- 1 cukier wanilinowy,


Białka ubijamy. Pod koniec ubijania zaczynamy stopniowo dodawać cukier i cukrem wanilinowym. Następnie ubijamy do momentu, aż piana zacznie lśnić. Na blaszce do pieczenia kładziemy pergamin. Ubite białka przekładamy do szprycy i szprycujemy rozetki na pergaminie. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 155°C, w tej temperaturze pieczemy bezy przez pierwsze 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 135°C i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Składniki krem orzechowo - czekoladowy :
- 1 płaska łyżeczka żelatyny,
- 50 g masła,
- 50 g śmietany 30 %,
- 1 czekolada mleczna z kawałkami orzechów,

Czekoladę z orzechami ścieramy na tarce o grubych oczkach, śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią startą czekoladę. Dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy miękkie masło i żelatynę zalaną małą ilością wody. Studzimy w lodówce. Na płaski spód wystudzonej bezy szprycujemy krem czekoladowy, następnie przykrywamy rozetką. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz