Przepis 25 Pawła Małeckiego
Składniki bezy :
- 4 białka,
- 130 g cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
Białka ubijamy. Pod koniec ubijania zaczynamy stopniowo dodawać cukier i cukrem wanilinowym. Następnie ubijamy do momentu, aż piana zacznie lśnić. Na blaszce do pieczenia kładziemy pergamin. Ubite białka przekładamy do szprycy i szprycujemy rozetki na pergaminie. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 155°C, w tej temperaturze pieczemy bezy przez pierwsze 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 135°C i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Składniki krem orzechowo - czekoladowy :
Składniki krem orzechowo - czekoladowy :
- 1 płaska łyżeczka żelatyny,
- 50 g masła,
- 50 g śmietany 30 %,
- 1 czekolada mleczna z kawałkami orzechów,
Czekoladę
z orzechami ścieramy na tarce o grubych oczkach, śmietankę
zagotowujemy i zalewamy nią startą czekoladę. Dokładnie mieszamy,
na końcu dodajemy miękkie masło i żelatynę zalaną małą
ilością wody. Studzimy w lodówce. Na płaski spód
wystudzonej bezy szprycujemy krem czekoladowy, następnie przykrywamy
rozetką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz