Przepis 26 Pawła Małeckiego
Składniki pierniki:
- 250 g miodu,
- 250 g brązowego cukru
- 100 g masła,
- 600 g mąki pszennej typ. 405,
- 10 g przyprawy do piernika,
- 3 jajka,
- 5 g sody oczyszczonej,
- 10 g kakao,
Miód rozpuszczamy razem z masłem. Resztę składników wkładamy do miski. Następnie wlewamy roztopiony miód z masłem i ugniatamy. Ugniecione ciasto owijamy folią i wkładamy na 24 godziny do lodówki. Następnie wyciągamy ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy kształty. Pieczemy przez 8 minut w 200 stopniach.
Składniki dekoracje :
- posypki,
- 1 rozpuszczona mleczna czekolada,
- 1 rozpuszczona biała czekolada,
- pisaki cukrowe,
- pisaki żelowe,
- lukier,
Zimne pierniczki dekorujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz