Składniki :
- 1 kg mąki pszennej,
- 100 g drożdży,
- 1 szklanka otrębów pszennych,
- 3/4 szklanki otrębów owsianych,
- 1/2 szklanki lnu,
- 1/2 szklanki słonecznika,
- 1 łyżka soli,
- 1 litr ciepłej wody,
- 1/2 szklanki mąki,
- 1 łyżka cukru,
Do małego garnuszka wkładamy drożdże i i cukier. Do osobnego dużego garnka wsypujemy kilogram mąki i resztę składników. Do garnuszka z drożdżami wlewamy 1/3 szklanki wody i 1/2 szklanki mąki. . Następnie mieszamy żeby nie było grudek i przykrywamy ściereczką, aż masa nie wyrośnie na cały garnek. Następnie do dużego garnka wlewamy zawartość małego i wodę. Mieszamy, potem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Dwie brytfanki smarujemy masłem i przekładamy do nich ciasto. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na chwile i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz