Przepis 31 Pawła Małeckiego
Forma - 32 cm x 11 cm
- 150 g masła,
- 150 g czekolady mlecznej,
- 100 g miodu,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 15 g przyprawy do piernika,
- 10 g przyprawy do grzańca,
- 125 g mąki pszennej,
- 20 g mąki ziemniaczanej,
- 4 jajka,
- 50 g cukru trzcinowego,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, czekoladę, miód. Dodajemy cynamon i przyprawę do piernika oraz przyprawę do grzańca. Mieszamy. Całość mocno podgrzewamy, (do około 60-70°C), ale nie zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy do temperatury pokojowej. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, a następnie łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Upieczone ciasto studzimy.
Składniki powidła:
- 1 słoik powideł śliwkowych,
- sok z 1 pomarańczy,
- otarta skórka z 1/2 pomarańczy,
- 1 łyżeczka cynamonu,
W garnku łączymy wszystkie składniki, gotujemy, mieszając na małym ogniu. Doprowadzamy do zagotowania − konsystencja powinna być odpowiednia do smarowania i miksujemy za pomocą blendera ręcznego. Studzimy powidła i przekładamy nimi piernik.
Składniki polewa :
- 1 łyżka miękkiego masła,
- 150 g czekolady mlecznej,
- 100 g śmietany 30 %,
Śmietankę zagotowujemy i dodajemy pokruszoną czekoladę deserową. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Następnie dodajemy miękkie masło. Całość starannie mieszamy. Polewamy piernik ostudzoną polewą czekoladową, rozprowadzamy ją dokładnie z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz