Przepis 30 Pawła Małeckiego
Forma - o średnicy 31 cm
Składniki ciasto :
- 100 g miękkiego masła,
- 50 g cukru,
- 50 g miodu,
- 3 jajka,
- 2 łyżki śmietany 12 %,
- 200 g mąki pszennej,
- 50 g zmielonych migdałów,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 75 g suszonych fig,
- 75 g suszonej żurawiny,
Masło ucieramy z cukrem i miodem, stopniowo dodajemy jajka oraz mąkę zmieszaną ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę. Figi kroimy, żurawinę kroimy i moczymy w ciepłej wodzie, następnie odsączamy i osuszamy. Pokrojone figi mieszamy z żurawiną, prószymy delikatnie mąką i dorzucamy do ciasta. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25-30 minut.
Składniki karmelizowane orzechy i migdały :
- 100 g masła,
- 80 g cukru trzcinowego,
- 100 g miodu,
- 2 łyżki śmietany 18 %,
- 150 g posiekanych orzechów laskowych,
- 50 g posiekanych migdałów,
- 1 łyżeczka cynamonu,
Masło rozpuszczamy w garnku, następnie wsypujemy cukier trzcinowy oraz dodajemy miód. Gdy masa stanie się płynna, dodajemy posiekane migdały, orzechy i i łyżeczkę cynamonu oraz dwie łyżki kwaśnej śmietany. Doprowadzamy do zagotowania, po czym gotujemy jeszcze około 20-30 sekund. Po upływie 25-30 minut pieczenia delikatnie wyciągamy tortownicę i równomiernie wykładamy na ciasto karmelizowane migdały i orzechy. Podwyższamy temperaturę w piekarniku do 210 stopni i ponownie pieczemy ciasto przez 15-20 minut, aż migdały nabiorą ciemnozłotego koloru. Następnie dekorujemy.
Thanks for a marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you can be a great author.I will make certain to bookmark your blog and will often come back in the future.
OdpowiedzUsuńI want to encourage yourself to continue your great writing, have a nice evening!
Have a look at my web blog; clash of clans hack