Sernik z przepisu mojej babci
Forma - 36 cm x 28 cm
Składniki ciasto :
- 4 łyżeczki kakao,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 jajka,
- 1 kostka masła,
Z wszystkich składników zagniatamy ciasto i formujemy z niej dwie równe kulki. Ciasto wkładamy na 24 godziny go lodówki.
Składniki masa serowa :
- 5 jajek,
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 kostka masła,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie po trochu dodajemy miękkie masło i ser. Do jednolitej masy dodajemy ubite wcześniej na pianę białka, proszek do pieczenia i mąkę. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie ścieramy na tarce jedną kulkę ciasta i rozkładamy je równomiernie na blachę. Na spód ciasta wylewamy masę serową. Na sam koniec ścieramy na tarce drugą kulkę i posypujemy ciastem masę serową. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy przez godzinę.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz