Przepis 28 Pawła Małeckiego
Składniki ciasto krucho - drożdżowe :
- 600 g mąki pszennej typ 650,
- 200 g masła,
- szczypta soli,
- 3 jajka,
- 40 g drożdży,
- 60 g cukru,
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy chłodne masło pokrojone w kostkę, szczyptę soli, 2 jajka, żółtko. Białko pozostawiamy do posmarowania rogalików. Drożdże kruszymy, przekładamy do czystej miseczki i posypujemy cukrem trzcinowym. Gdy staną się płynne, dodajemy je do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Składniki masa makowa :
- 1 puszka masy makowej (około 850 g),
- 1 garść rodzynek,
- 80 g migdałów,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki miodu,
Na patelnię przekładamy masę makową, miód i rodzynki. Na małym ogniu odparowujemy masę przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy migdały i cynamon. Studzimy.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Tniemy trójkąty równoramienne o wymiarach 7 x 13 cm. Nakładamy łyżeczką nadzienie i zwijamy, tworząc kształt rogalika. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem. Pieczemy w temperaturze 165°C (termoobieg) około 12-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz