sobota, 30 stycznia 2016

Cantucci Z Migdałami

Przepis 33 Pawła Małeckiego

Składniki :
- 250 g mąki pszenne typ 450,
- 150 g cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 50 g drobno posiekanych migdałów,
- otarta skórka z jednej cytryny,
- 2 jajka,
- 50 g całych migdałów.


Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy ciasto na jednolitą masę.Z tak przygotowanego ciasta formujemy wałek o średnicy 2 cm i przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut.Po upływie tego czasu ostrożnie przekładamy ciasto na deskę do krojenia i kroimy ukośnie na plastry grubości 1,5 cm. Układamy je na blaszce i ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. Pieczemy przez 10-12 minut, po czym przewracamy ciasteczka na drugą stronę i ponownie pieczemy przez kolejne 10-12 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz