Przepis 34 Pawła Małeckiego
Forma - 28 cm x 36 cmSkładniki ciasto :
- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- 1 puszka masy kajmakowej,
Ciasto francuskie rozwałkowujemy i nakłuwamy widelcem, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez mniej więcej 12-15 minut. Dno formy wykładamy 1 warstwą ciasta.
Składniki krem :
- 500 ml mleka,
- 5 żółtek,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 140 g cukru,
- 1 budyń waniliowy,
- 60 g mąki pszennej,
- kieliszek spirytusu,
- 400 ml śmietany 30 %,
- 200 g masła,
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Do utartych żółtek dodajemy mąkę, budyń oraz 100 ml mleka, wszystko razem mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy i stopniowo wlewamy do pozostałych składników, ciągle mieszając. Gdy wszystkie składniki będą połączone, ponownie je wlewamy do garnka i gotujemy do momentu uzyskania konsystencji budyniu. Gotowy krem przelewamy do miski, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło napowietrzamy i stopniowo dodajemy do niego wystudzony krem i spirytus. Śmietankę ubijamy połowę śmietanki dodajemy do kremu. Na cieście równomiernie rozsmarowujemy krem, na krem nakładamy pozostałą ubitą śmietankę i przykrywamy drugim płatem ciasta. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Puszkę z masą kajmakową wkładamy do garnka z wodą i na małym ogniu gotujemy około 30 minut Następnie studzimy i gotowym kajmakiem smarujemy wierzch kremówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz