niedziela, 3 stycznia 2016

Śmietankowy Przysmak Cappuccino

Forma - 28 cm x 36 cm


Składniki biszkopt :
- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,


Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i cukier wanilinowy cały czas miksując. Po chwili dodajemy stopniowo żółtka i ubijamy 15 minut. Do tak przygotowanej masy dodajemy proszek do pieczenia i mąkę. Następnie wstawiamy do zimnego pieca i pieczemy w 180 stopniach 30 minut. Studzimy.


Składniki krem cappuccino :
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 0,5 l mleka,
- 6 łyżek cappuccino,
- 6 łyżek cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 kostka masła,


Zagotowujemy 0,3 l mleka. Do reszty mleka dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, cappuccino, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko mieszamy do powstania jednolitej masy. Przygotowaną mieszankę wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy do zgęstnienia. Następnie  studzimy. Gdy budyń wystygnie miksujemy go z masłem. Krem wykładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki.


Składniki pianka śmietankowa :
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 l śmietany 30 %,
- 10 g żelatyny,

Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody. Śmietanę ubijamy na sztywną. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy żelatynę i mieszamy. Śmietanę wykładamy na krem i wkładamy do lodówki. Gdy śmietana stężeje posypujemy perełkami lub startą czekoladą.










1 komentarz: