poniedziałek, 18 stycznia 2016

Tort Miodownikowy

Forma- o średnicy 31 cm


Składniki biszkopt:
- 5 jajek,
- szklanka cukru,
- szklanka mąki,
- 2 łyżki kakao,



Wlewamy do garnka wodę i wstawiamy na gaz, do garnka z wodą wkładamy miskę, Do miski wkładamy cukier i jajka i miksujemy około 15- 20 minut. Później ściągnąć z ognia i miksować do uzyskania efektu, aż ciasto podczas miksowania jest twarde.  Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy w jednym kierunku. Na koniec dodajemy  kakao. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach od zimnego piekarnika. 


Składniki Poncz :
- pół szklanki wody,
- dwie łyżki spirytusu,
- wyciśnięty sok z połowy cytryny,
-2 łyżeczki cukru,

Wszystkie składniki należy wymieszać. 


Składniki miodownik:
- 600 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 100 g masła,
- 100 g miodu,
- 100 g cukru,


Zarabiamy ciasto ze wszystkich składników. Następnie pieczemy trzy spody w 180 stopniach przez 15 minut.


Składniki krem grysikowy:
- 500 ml mleka,
- 5 łyżek grysiku,
- 2 opakowania cukrów wanilinowy
- 6 łyżek cukru,
- 200 g masła,
- powidła śliwkowe,
- kilka kropelek olejku waniliowego,


Wszystkie składniki oprócz masła, powideł i olejku. Wkładamy do garnka i dotujemy do zagotowania. Gdy krem wystygnie łączymy z wcześniej zmiksowanym masłem i olejkiem waniliowym.


Składniki krem waniliowy :
- 500 ml mleka,
- 2 budynie waniliowe,
- 200 g masła,
- 1 łyżeczka żelatyny,


Budyń gotujemy według przepisu z tyłu opakowania. Tylko, używamy do tego 500 ml mleka. Gdy budyń wystygnie miksujemy go na jednolitą masę z masłem i dodajemy wcześniej rozpuszczoną żelatynę w ciepłej wodzie.


Następnie wszystko układamy warstwami: miodownik, krem waniliowy, miodownik, powidła śliwkowe, krem grysikowy,biszkopt, poncz, krem waniliowy, miodownik, krem grysikowy

Tort dekorujemy wedłuk naszego uznania.














1 komentarz: