poniedziałek, 22 lutego 2016

Gruszlotka

Forma - o średnicy 31 cm


Składniki ciasto :
- 150 g masła,
- 2 łyżki śmietany 12 %,
- 2 jajka,
- kilka kropel olejku pomarańczowego,
- 3 szklanki mąki,


Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy na ciasto. Następnie rozwałkowujemy i ciasto wykładamy na blachę którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia i wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Potem podpiekamy spód na złoty kolor w 180 stopniach.


Składniki masa gruszkowa :
- 2 łyżki masła,
- 1,5 kg gruszek,
- 2 łyżki kaszy manny,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,


Gruszki obieramy ze skórki i kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie podpiekamy na maśle. Dodajemy stopniowo wszystkie składniki. Cały czas mieszając. Następnie przelewamy masę gruszkową na podpieczony spód ciasta i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach.














2 komentarze: