Składniki ciasto :
- szklanka mąki,
- szklanka cukru,
- 5 jajek,
- 2 łyżki kakao,
Wlewamy do garnka wodę i wstawiamy na gaz, do garnka z wodą wkładamy miskę, Do miski wkładamy cukier i jajka i miksujemy około 15- 20 minut. Później ściągnąć z ognia i miksować do uzyskania efektu, aż ciasto podczas miksowania jest twarde. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy w jednym kierunku. Na koniec dodajemy kakao. Później przelewamy do wysmarowanej wcześniej formy masłem i wkładamy do zimnego piekarnika ustawionego na temperaturę 180 stopni pieczemy około 30 minut. Studzimy i przekrawamy biszkopt w poprzek.
Składniki poncz :
- pół szklanki wody,
- dwie łyżki spirytusu,
- wyciśnięty sok z połowy cytryny,
-2 łyżeczki cukru,
- dwie łyżki spirytusu,
- wyciśnięty sok z połowy cytryny,
-2 łyżeczki cukru,
Wszystkie składniki mieszamy i sączymy ponczem biszkopt.
Składniki krem :
- 2 łyżki cukru pudru,
- 500 ml śmietany 30 %,
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny,
- 1 galaretka pomarańczowa,
Galaretkę robimy zgodnie z przepisem z tyłu opakowania i wylewamy do pojemnika. Gdy galaretka stężeje kroimy ją w kostkę. Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie wodą zalewamy żelatynę i mieszamy. Do ubitej śmietany dodajemy żelatynę i pokroją galaretkę. Wszystko mieszamy i kładziemy na biszkopt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz