środa, 6 kwietnia 2016

Makowiec Pod Pianką

Przepis 38 Pawła Małeckiego


Forma - o wymiarach 30 cm x 28 cm


Składniki ciasto kruche :
  • - 300 g mąki pszennej,
  • - 200 g masła,
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • - 40 g cukru pudru,
  • - 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • - 2 żółtka, 
  • - kilka kropelek olejku waniliowego,



  • Wszystkie składniki krótko zagniatamy dłonią. Zawijamy ciasto w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy  w 200 stopniach do złotego koloru.


Składniki masa makowa :
  • - 1 puszka masy makowej,
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 100 g orzechów włoskich,


Białko i żółtka ubijamy na puszystą masę. Orzechy siekamy i wszystko dodajemy do masy makowej. Następnie mieszamy.  Masę układamy na kruche ciasto.


Składniki śmietankowa pianka :
  • - 5 białek,
  • - 150 g cukru
  • - 1 opakowanie budyniu śmietankowego,


  • Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier. Dodajemy budyń, dokładnie mieszamy. Wykładamy pianę na masę makową.


Składniki kruszonka :
  • - 100 g masła,
  • - 40 g cukru pudru,
  • - 1 żółtko , 
  • - 100 g mąki pszennej tortowej,
  • - płatki migdałowe,


  • Masło ugniatamy z cukrem i żółtkiem. Stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy do uzyskania kruszonki. Kruszonkę mieszamy z płatkami migdałowymi i posypujemy nią pianę z białek.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz