Przepis 38 Pawła Małeckiego
Forma - o wymiarach 30 cm x 28 cm
Składniki ciasto kruche :
- - 300 g mąki pszennej,
- - 200 g masła,
- - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- - 40 g cukru pudru,
- - 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- - 2 żółtka,
- - kilka kropelek olejku waniliowego,
- Wszystkie składniki krótko zagniatamy dłonią. Zawijamy ciasto w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w 200 stopniach do złotego koloru.
Składniki masa makowa :
- - 1 puszka masy makowej,
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 100 g orzechów włoskich,
- 1 jajko,
- 100 g orzechów włoskich,
Białko i żółtka ubijamy na puszystą masę. Orzechy siekamy i wszystko dodajemy do masy makowej. Następnie mieszamy. Masę układamy na kruche ciasto.
Składniki śmietankowa pianka :
- - 5 białek,
- - 150 g cukru
- - 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
- Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier. Dodajemy budyń, dokładnie mieszamy. Wykładamy pianę na masę makową.
Składniki kruszonka :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz