Przepis 39 Pawła Małeckiego
Forma - o wymiarach 30 cm x 28 cm
Ciasto bez mąki :
- - 6 jaj,
- - 80 g cukru,
- - 200 g czekolady mlecznej,
- - 50 g masła,
W garnku rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy kawałki czekolady . Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Białka ubijamy na sztywną pianę, Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy oraz stopniowo wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość bardzo delikatnie mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozsmarowujemy masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 10-12 minut, następnie ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto wyjmujemy z blachy i kładziemy na desce.
Ciasto kruche :
- 2 łyżki kakao,
- kostka masła,
- 300 g mąki pszennej,
- 40 g cukru pudru,
Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy. Następnie ciasto rozkładamy na formę i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Ganasz czekoladowy :
- 200 ml śmietany 30 %,
- 200 g czekolady mlecznej,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki miękkiego masła,
- kilka kropelek whisky,
- bakalie,
- dżem z czarnej porzeczki
Śmietankę zagotowujemy z miodem. Do śmietanki wrzucamy pokruszoną czekoladę, po chwili mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Mieszając, dodajemy miękkie masło. Możemy dodać 20 ml whisky lub likieru. Masę przelewamy do miseczki, odstawiamy do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła. Ciasto kruche smarujemy dżemem i ganaszem. Następnie przykrywamy ciastem bez mąki i oblewamy ganaszem. Następnie dekorujemy bakaliami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz