- - 250 ml mleka,
- - 250 ml wody,
- - 100 g masła,
- - 300 g mąki pszennej,
- - 50 g mąki ziemniaczanej,
- - 10 jajek,
Wodę, mleko i masło gotujemy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy i mieszamy, a następnie dodajemy do gotujących się składników. Ciasto cały czas energicznie mieszamy, trzymając garnek na ogniu przez mniej więcej 45 sekund. Ciasto przekładamy do miski od miksera i odstawiamy, by lekko ostygło. Następnie, za pomocą miksera ucieramy ciasto, stopniowo dodając jajka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blaszkę szprycujemy rozetki. Pieczemy 25-30 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temperatury 180 stopni. Studzimy.
Składniki krem :
- 1 opakowanie krem karpatka w 5 min,
- 500 ml mleka,
Przygotowujemy zgodnie z opisem z tyłu opakowania. Wstawiamy do lodówki. Gdy ptysie wystygną za pomocą szprycy nadziewamy je kremem karpatką.
Składniki polewa :
- 3 czekolady mleczne,
- 3 kieliszki wódki,
- 150 g śmietany 30 %,
- 1 łyżka masła,
Śmietanę i czekoladę wkładamy do garnuszka i podgrzewamy. Następnie mieszamy i czekamy aż czekolada się rozpuści. Następnie ściągamy z palnika dodajemy 1 łyżkę masła i wódkę. Tak przygotowaną polewą oblewamy nasze ptysie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz