poniedziałek, 30 maja 2016

Sernik Kajmakowy

Forma - o średnicy 31 cm


Składniki spód :
- 1 paczka czekoladowych herbatników,
- 50 g solonych orzeszków ziemnych,

Orzechy siekamy. Następnie do miski wkładamy herbatniki i gnieciemy je na małe kawałki. Do miski dodajemy orzechy i mieszamy. Herbatniki wykładamy na blachę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.


Składniki masa serowa :
- 1 kg sera półtłustego,
- 300 g masy kajmakowej,
- 5 jajek,
- 70 g cukru,
- 80 g masła,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,


Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Następnie wykładamy na herbatniki i pieczemy przez 1 godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.


Składniki polewa  :
- 200 g masy kajmakowej,
- 3 łyżki mleka,
- 1 łyżka masła,
- orzechy,


Kajmak, mleko, masło wkładamy do rondelka. Podgrzewamy, cały czas mieszając. Gdy powstanie jednolita masa wylewamy na zimny sernik. Na koniec dekorujemy orzechami i wkładamy do lodówki.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz