- 1 i 1/3 szklanki mąki,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka cukru,
- 5 jajek,
- 2 łyżki wódki,
- 1 kostka masła,
- 1 łyżka kakao,
- 5 bananów,
- sok 1/2 cytryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Masło miksujemy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wódkę, kakao i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i miksujemy z masą. Banany ugniatamy widelcem i mieszamy z sokiem z cytryny. Dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie.Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.
Ciasto bardzo smaczne, łatwe i szybkie w wykonaniu. Dzięki bananom zachowuje długo świeżość i wilgotność. Polecam!
OdpowiedzUsuń