czwartek, 2 marca 2017

Tort Ferrero Rocher

Składniki biszkopt czekoladowy :
- 5 jajek,
- 3,5 łyżki kakao,
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka cukru,


Wlewamy do garnka wodę i wstawiamy na gaz, do garnka z wodą wkładamy miskę, Do miski wkładamy cukier i jajka i miksujemy około 15- 20 minut. Później ściągnąć z ognia i miksować do uzyskania efektu, aż ciasto podczas miksowania jest twarde. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy w jednym kierunku. Na koniec dodajemy kakao. Pieczemy przez 45 min w 180 stopniach.


Składniki biszkopt z orzechami :
- 5 jajek,
- 3,5 łyżki kakao,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 150 g orzechów włoskich

Wlewamy do garnka wodę i wstawiamy na gaz, do garnka z wodą wkładamy miskę, Do miski wkładamy cukier i jajka i miksujemy około 15- 20 minut. Później ściągnąć z ognia i miksować do uzyskania efektu, aż ciasto podczas miksowania jest twarde. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy w jednym kierunku. Na koniec dodajemy kakao i posiekane wcześniej orzechy. Pieczemy przez 45 min w 180 stopniach.


Składniki krem :
- 2 wafelki orzechowe,
- 1 kostaka masła,
- 4 kieliszki wódki,
- 300 g nutelli,
- 1 kostka margaryny,
- 1 łyżka kakao

Margarynę miksujemy z masłem i wódkom. Odkładamy trochę białego kremu do innej miseczki. Do masła dodajemy nutelle i kakao. Kremy wstawiamy do lodówki.


Składniki Poncz :
- pół szklanki wody,- dwie łyżki spirytusu,- wyciśnięty sok z połowy cytryny,-2 łyżeczki cukru,



Wszystkie składniki należy wymieszać. 

Następnie składamy tort 1/2 biszkoptu orzechowego nasączamy ponczem i smarujemy kremem czekoladowym. Krem przykrywamy biszkoptem czekoladowym i nasączamy ponczem. Następnie układamy na biszkopcie rozkruszone wafelki czekoladowe i przykrywamy jasnym kremem. Na krem kładziemy biszkopt i tort w wierzchu smarujemy kremem i dekorujemy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz