Przepis na to ciasto dostałam od mojej koleżanki Natalki. Gdy spróbowałam to ciasto,
jak je upiekła zakochałam się w smaku i dwa dni później sama musiałam je upiec.
Forma - 28cm x 36cm
Składniki piernik :
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru'
- 1/2 szklanki miodu,
- 1 szklanka mocnej zimnej herbaty,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenie,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 szklanka oleju,
- 3 jajka,
Jajka i cukier ubijamy na sztywno dodajemy szklankę mąki, miód i herbatę po trochu. Potem dodajemy 2 szklanki mąki, olej proszek do pieczenia sodę i cynamon. Pieczemy 40 min 180 stopni.
Składniki krem :
- 2 szklani mleka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 budyń śmietankowy,
- 2 żółtka,
- 1 kostka masła,
- 1/2 szklanki cappuccino orzechowe,
- 1/2 szklanki cukru
1 szklankę mleka zagotowujemy. Do miski wlewamy drugą szklankę mleka, budyń, wsypujemy mąkę żółtka, cukier i mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Następnie mieszamy do uzyskania masy budyniowej i studzimy. Zmiksowane masło i dodajemy po łyżce masą budyniową na koniec wsypujemy cappuccino.Ciasto przekrawamy na pół i przekładamy kremem od góry polewamy czekoladą i posypujemy kolorową posypką. Można zamiast cappuccino o smaku orzechowym dodać inny smak.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz