czwartek, 25 czerwca 2015

Tort Orzechowo-Karmelowe Cappuccino

Upiekłam ten tort specjalnie na urodziny mojego brata Pawła. Tort był czterowarstwowy i został przełożony kremem orzechowe cappuccino. Natomiast udekorowany został kremem karmelowe cappuccino. Tort składał się z dwóch warstw kakaowego i dwóch zwykłego biszkoptu.


Forma -  o średnicy 31 cm


Składniki biszkopt :
- szklanka mąki,
-szklanka jajek,
-szklanka cukru,


Wlewamy do garnka wodę i wstawiamy na gaz, do garnka z wodom wkładamy miskę, Do miski wkładamy cukier i jajka i miksujemy około 15- 20 minut. Później ściągnąć z ognia i miksować do uzyskania efektu, że ciasto podczas miksowania jest twarde. dodajemy przesianą mąkę i mieszamy w jednym kierunku. Później przelewamy do wysmarowanej wcześniej formy masłem i wkładamy do zimnego piekarnika ustawionego na temperaturę 180 stopni pieczemy około 30 minut.


Kakaowy biszkopt

Pieczemy jak normalny tylko odkładamy 2 łyżki mąki i dosypujemy dwie kakaa.

Składniki krem : 
- 2 szklani mleka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 budyń śmietankowy,
- 2 żółtka,
- 1 kostka masła,
- 1/2 szklanki cappuccino orzechowe,
- 1/2 szklanki cukru


1 szklankę mleka zagotowujemy. Do miski wlewamy drugą szklankę mleka, budyń, wsypujemy mąkę żółtka, cukier i mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Następnie mieszamy do uzyskania masy budyniowej i studzimy. Zmiksowane masło i dodajemy po łyżce masą budyniową  na koniec wsypujemy cappuccino.


Składniki Poncz :
- pół szklanki wody,
- dwie łyżki spirytusu,
- wyciśnięty sok z połowy cytryny,
-2 łyżeczki cukru,


Wszystkie składniki należy wymieszać i nasączyć każdą warstwę tortu,a potem zacząć przekładać kremem. Na końcu dekorujemy tort.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz