piątek, 10 lipca 2015

Babka, Ale Inna

Ten przepis dostałam od mojej babci i jak zwykle to bywa udoskonaliłam go troszeczkę.
 Mój nowy projekt, o którym wspominałam wcześniej wchodzi w życie od 1 sierpnia.
 Więcej informacji w  poprzednim przepisie. 


Forma - o średnicy 23 cm


Składniki :
- 3 łyżki Majonezu,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- trochę olejku cytrynowego lub pomarańczowego,



Ubijamy białka z cukrem i dodajemy do nich żółtka cały czas miksując. Następnie dodajemy stopniowo mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz cukier wanilinowy, proszek o pieczenia, aromat. Potem masę łączymy z majonezem i dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy do formy i pieczemy około 45 minut w 170 stopniach Celsjusza. Babkę można polać lukrem lub czekoladą







2 komentarze:

  1. Babka jak wygląda, tak smakuje- po prostu pysznie. Wiem, bo ja jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam, bardzo pulchniutka i wilgotna. W dodatku łatwa i szybka w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń