Spróbowałam tort chałwowy z cukierni i próbowałam go odtworzyć aż się udało.
Forma - o średnicy 31 cm
Składniki Biszkopt :
- szklanka jajek,
- szklanka mąki,
- szklanka cukru,
Wlewamy do garnka wodę i wstawiamy na gaz, do garnka z wodom wkładamy miskę, Do miski wkładamy cukier i jajka i miksujemy około 15- 20 minut. Później ściągnąć z ognia i miksować do uzyskania efektu, że ciasto podczas miksowania jest twarde. dodajemy przesianą mąkę i mieszamy w jednym kierunku. Później przelewamy do wysmarowanej wcześniej formy masłem i wkładamy do zimnego piekarnika ustawionego na temperaturę 180 stopni pieczemy około 30 minut.
Składniki Krem :
- 2 kremy tortowe w proszku,
- mleko
- chałwa brzeska (małe 8, duże 4)
1 krem robimy zgodnie z przepisem z tyłu opakowania na końcu dodajemy pokruszone dwie chałwy i tak samo drugi.
Składniki Poncz :
- pół szklanki wody,
- dwie łyżki spirytusu,
- wyciśnięty sok z połowy cytryny,
-2 łyżeczki cukru,
Wszystkie składniki należy wymieszać i nasączyć tort. Następnie przekładamy i dekorujemy ciasto.
- dwie łyżki spirytusu,
- wyciśnięty sok z połowy cytryny,
-2 łyżeczki cukru,
Wszystkie składniki należy wymieszać i nasączyć tort. Następnie przekładamy i dekorujemy ciasto.

Łatwy w przygotowaniu, krem bardzo dobry i oryginalny
OdpowiedzUsuńTort przepyszny:)
OdpowiedzUsuńPiekłam na urodziny córki i naprawdę smakował całej rodzinie:)
Dziękuję za przepis!