sobota, 4 lipca 2015

Tort Chałwowy.

 Spróbowałam tort chałwowy z cukierni i próbowałam go odtworzyć aż się udało. 


Forma - o średnicy 31 cm


Składniki Biszkopt :
- szklanka jajek,
- szklanka mąki,
- szklanka cukru,


Wlewamy do garnka wodę i wstawiamy na gaz, do garnka z wodom wkładamy miskę, Do miski wkładamy cukier i jajka i miksujemy około 15- 20 minut. Później ściągnąć z ognia i miksować do uzyskania efektu, że ciasto podczas miksowania jest twarde. dodajemy przesianą mąkę i mieszamy w jednym kierunku. Później przelewamy do wysmarowanej wcześniej formy masłem i wkładamy do zimnego piekarnika ustawionego na temperaturę 180 stopni pieczemy około 30 minut.


Składniki Krem :
- 2 kremy tortowe w proszku,
- mleko
- chałwa brzeska (małe 8, duże 4)


1 krem robimy zgodnie z przepisem z tyłu opakowania na końcu dodajemy pokruszone dwie chałwy i tak samo drugi.


Składniki Poncz :
- pół szklanki wody,
- dwie łyżki spirytusu,
- wyciśnięty sok z połowy cytryny,
-2 łyżeczki cukru,


Wszystkie składniki należy wymieszać i nasączyć tort. Następnie
 przekładamy i dekorujemy ciasto.





2 komentarze:

  1. Łatwy w przygotowaniu, krem bardzo dobry i oryginalny

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort przepyszny:)
    Piekłam na urodziny córki i naprawdę smakował całej rodzinie:)
    Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń